Mascha schakelde om
(en zag dat innovaties een boost kregen)

Mascha Keller – Recovery-verpleegkundige

19 | oktober | 2020

Het ene moment ben je bezig met digitalisering van zorg en verzorg je mensen die een zware operatie hebben ondergaan. Het andere moment zorg je voor coronapatiënten. Zo verging het recovery-verpleegkundige Mascha Keller (49). Om te ontspannen ging ze naar haar moestuin.

Hoe zag jouw wereld eruit in februari 2020?
‘Dat lijkt een eeuwigheid geleden. Het virus was ver-van-mijn-bed. Op de valreep hebben we geskied in Zwitserland. Daar hebben we gewoond en gewerkt. Thuis was – en is – alles top. Julia (12) en Jasper (14) fietsten naar school. Jaap werkte, toen al hybride als epidemioloog. Ik ging veel met vrienden op stap. Ik werkte op de Recovery. Zoveel mensen, zoveel verhalen. Daarnaast werkte ik een dag per week als chief nursing information officer aan innovaties. De zorg ontlasten en verbeteren met technologie, met als doel meer tijd over te houden voor wat echt belangrijk is: patiëntenzorg aan het bed.’

Op welk moment drong de omvang van de epidemie tot jou door?
‘Een deel van onze afdeling, de Post Anesthesia Care Unit (PACU), werd omgebouwd om IC-patiënten op te nemen en te verzorgen. Dat was omschakelen. Langdurige, klinische zorg verlenen was ik niet gewend. Ineens moest ik aan de slag met incontinentiemateriaal en sondevoeding. Daar had ik al vijfentwintig jaar niet meer mee gewerkt. Samen met IC-verpleegkundigen werkten we met een buddy-systeem om alle patiënten te verzorgen.’

Welke persoon heeft een onvergetelijke indruk op jou gemaakt?
‘Ik noem hier graag de Verpleegkundige Adviesraad. Ik ben er supertrots op dat zij namens alle verpleegkundigen hebben meegewerkt in het crisisbeleidsteam. We konden als verpleegkundige beroepsgroep heel direct onderwerpen agenderen. Van kritische grenzen tot tablets voor eenzame patiënten om te communiceren met het thuisfront.’

Hoe hield je de moed erin?
‘Ik kom tot rust in onze moestuin. Even lekker spitten in het zonnetje. Heerlijk!’

Welke les neem je mee?
‘De kruisbestuiving tussen afdelingen moeten we vasthouden. Op de IC heb ik veel geleerd, ook over planning en dossiervorming. En ik hoop dat we op snelheid blijven met het maken van beslissingen. Innovaties die me aan het hart gaan, kregen rap groen licht. Ik denk aan de pilot met het mobiele verpleegkundige dossier. Verpleegkundigen kunnen belangrijke data nazoeken en invoeren op een mobieltje. Ze hoeven niet alle beschermende kleding uit te trekken om op kantoor in te loggen op een pc. Superhandig. Ik hoop dat we die innovatieversnelling behouden na de coronacrisis.’