Roy hield het hoofd koel
(en bleef lachen, ook op de IC)

Roy Seinhorst – IC-verpleegkundige

1 | juni | 2020

Roy Seinhorst (55) uit Doetinchem zag als IC-verpleegkundige van dichtbij hoe corona huishield. Gelukkig krijg je de ervaren verpleegkundige niet snel uit zijn evenwicht. ‘Het klinkt misschien zakelijk, maar dit is gewoon mijn werk.’

Hoe zag jouw wereld eruit in februari 2020?
‘Alles liep als een zonnetje. En nog steeds. Mijn vrouw Janniene werkt ook in de zorg. Ons levensritme is anders dan dat bij de meeste mensen door de onregelmatige diensten. Wij zijn eraan gewend én gehecht geraakt. Rik (21) en Anne (18) studeren allebei in Nijmegen en wonen daar ook. Onze borderterriër Otto houdt ons bezig. We sporten en kamperen graag. Niks aan de hand. Toen corona kwam, reageerde ik relativerend. Het zal wel meevallen.’

Op welk moment drong de omvang van de epidemie tot jou door?
‘Toen we hoorden hoe het eraan toe ging in Brabant. We zijn opgeschaald. De operatiekamers in Zevenaar gingen dicht. Die collega’s kwamen ons helpen. In de eerste golf veranderden we vaak van strategie. Dat was wel moeilijk voor ons. Een dienst begon vaak met een vloed aan nieuwe inzichten. De beademing, de prednison-schema’s, de dienstroosters. De eerste golf was pionieren. En keihard werken. De lof die we kregen, vond ik ongemakkelijk. Helden van de zorg? Misschien klink ik te zakelijk nu, maar dit is gewoon ons werk hè?’

Welke persoon heeft een onvergetelijke indruk op jou gemaakt in coronatijd?
‘Een Poolse slachter die in Groenlo besmet raakte. Die jongen zeilde vier keer langs de rand van de dood, maar krabbelde telkens op. Later begon hij te praten, via Google Translate op de telefoon. Zijn halve familie bedankte ons via het schermpje. Tijdens zijn herstel kwam hij de hele tijd langs met bladen koffie; een dankbaar mens.’

Vond je het moeilijk om de moed erin te houden?
‘Nee. Ik ben het virus wel beu, maar dat geldt voor iedereen, hè?’

Wat was een vrolijk moment?
‘We lachen veel op de IC, maar die grappen laten zich niet opschrijven zonder context. We hebben zwarte humor. Dat heeft een functie.’

Welke les neem je mee?
‘Het mooie vind ik dat wij geleerde lessen al volop toepassen. In de eerste golf heb ik enorm veel leeswerk gedaan. Al die informatie, vanuit de hele wereld, over de beste aanpak. In de tweede en zeker de derde golf profiteerden we daarvan. De behandeling van corona is verbeterd.’