beelden die blijven

Wim van Harten en Hans Schoo,
Raad van Bestuur

Als begin maart 2020 de eerste coronapatiënten doodziek op onze bedden komen te liggen, zetten we in Rijnstate de schouders eronder. We schalen de coronazorg op en proberen de reguliere zorg zo goed mogelijk in stand te houden. Werken met schaarste maakt ons inventief; we zamelen de mondkapjes in om ze te kunnen hergebruiken. Ook later, als de werkdruk met sprongen toeneemt, blijkt hoe flexibel wij zijn als het om inzetbaarheid gaat. Een medisch specialist wordt zaalarts op de IC, een verpleegkundige van MDL springt bij op de corona-afdeling, de operatie- en anesthesieassistenten bieden ondersteuning op de Intensive Care. De Verpleegkundige Adviesraad schuift aan tafel bij het Crisisbeleidsteam we inspireren elkaar in een Moreel Beraad over keuzes in kritieke zorg – met nieuwe inzichten wordt onze blik op de werkelijkheid aangescherpt.

Gestimuleerd door het applaus van buiten, de blauwe serenade van de hulpdiensten, alle kaartjes en andere uitingen, voelen we ons verbonden met elkaar. Wij zijn Rijnstate, wij doen dit samen. Dat stralen we af. Veelvuldig komen media bij ons over de vloer voor reportages, interviews, een kijkje achter de schermen. Omgekeerd zoeken wij de media op om ons stempel te drukken op onder meer de vaccinatiestrategie van de overheid. ‘Voorop in zorg voor jou’ betekent ook: zichtbaar zijn, geluid maken, erkenning afdwingen. En al zijn de beelden vooral uit de frontlijn van de coronazorg, tegelijk bieden we andere zorg en zorgzaamheid, ook vanuit de ondersteunende diensten. Een prestatie van ons allemaal!

Drie golven van corona verder is Rijnstate veranderd. Voor je ligt een indrukwekkend getuigenis van dat proces. Negentien verhalen maken duidelijk dat het afgelopen jaar ons niet onberoerd heeft gelaten.

Met diepe waardering voor iedereen die zich inzet voor Rijnstate, zeggen we: dit boek is opgedragen aan jou. Niet alleen met aandacht gemaakt, maar ook sámen. Met inbreng van OK-assistent Leonie Jansen, die als fotograaf de werkelijkheid op de IC vastlegde tijdens de tweede golf. In samenwerking met de kunstcommissie, die later dit jaar een bijpassend kunstwerk zal onthullen in het Atrium.

Met grote dank aan jou, voor je openheid, inbreng en tomeloze energie om voorop te gaan
in de zorg die we aan onze patiënten willen blijven leveren.

Want wij zijn Rijnstate